fbpx

Den regerande mästarinnan vill försvara segern

De senaste två upplagorna av Bagheera Fjällmaraton Sälen har Jenny Björnberg från Falun stått som segrarinna i damernas maratondistans. Vi har tagit pulsen på denna meriterade löpare och fått flera värdefulla tips för att lyckas första helgen i september.

Hur är det med Jenny och hur går träningen inför årets tävlingssäsong?

Det är bra med mig. Har varit en slitsam tid i och med pandemin då jag arbetar som läkare på Falu lasarett, men nu börjar jag sakta återhämta mig igen. Träningen går helt okej, men har fått vara flexibel i min planering för att få ihop helheten med träning, återhämtning och heltidsjobb med många jourpass. Nu ligger fokus främst på volym och längre intervaller samt tröskelträning. Snabbhetsträningen läggar jag in senare i vår.

Vad har du för målsättningar under 2021?

Under förutsättning att jag är frisk och hel samt att det finns lopp att springa så är målsättningen att sätta personbästa på samtliga distanser, från 10 km upp till maraton. Mer specifikt innebär detta:

  • Maraton (landsväg): under 2.53, på sikt under 2.48.
  • Halvmaraton: under 1.24, på sikt under 1.20.
  • 10 km: under 37 min
  • Lidingöloppet: under 2.05, på sikt under 2.00
  • Bagheera Fjällmaraton Sälen: Vinst i första hand och gärna nytt personbästa, men vi får väl se hur det blir i och med den nya bansträckningen.

Min profil som löpare är framför allt längre distanser, från halvmaraton upp till maraton. Vill dock gärna förbättra mig även på kortare sträckor då detta brukar ge utdelning också på de längre distanserna.

 2020 var ett speciellt år. Hur har pandemin påverkat dig som elitlöpare och har du förändrat något i ditt upplägg kring träning och tävling?

När det gäller träningen har inte så mycket förändrats. Det är en av alla fördelar med löpning som sport, att den går att utöva i princip oavsett rådande yttre omständigheter. Du är till exempel inte beroende av en specifik lokal eller arena för sin träning. När det kommer till tävlingar så har det såklart varit betydligt färre tävlingar än vad jag normalt sett springer. Jag brukar vanligtvis tävla flitigt, men många lopp ser jag snarast som bra träningspass och som en del av förberedelserna inför viktigare lopp. Fick dock till några starter under 2020, men under speciella former, bland annat SM i maraton samt Lidingöloppet 30 km. 

Under ett år med inställda tävlingar, hur har du hittat drivkraft och behållit motivationen?

Min motivation och drivkraft består av flera bitar. Dels är jag i grunden en person som alltid strävar framåt och vill utvecklas, oavsett om det gäller jobb eller träning. Jag gillar mätbara resultat och att ha olika siffror i form av tider att uppnå är en motivator. Dels har jag en inneboende nyfikenhet att utforska hur bra jag kan bli, utifrån de förutsättningar jag har sett till arbetssituation och livet i övrigt. Jag kommer aldrig bli bäst, eller ens i närheten, men jag vill ta reda på hur bra jag kan bli.

Dessutom bidrar löpningen till att jag presterar bättre på jobbet då jag har lättare att fokusera och blir mer effektiv. Sedan har jag såklart ändå i åtanke att nuvarande situation inte kommer att vara för evigt, och att det kommer att arrangeras lopp framöver. Kanske inte på samma sätt som tidigare, åtminstone inte än på ett tag, men att man ändå hittar lösningar för att kunna genomföra löpartävlingar. Jag hoppas verkligen att Bagheera Fjällmaraton Sälen blir av i år, för det är alltid en av årets höjdpunkter!

Hur kommer det sig att du springer Bagheera Fjällmaraton Sälen och har återkommit flera år i följd?

Det var lite av en slump att det blev just Bagheera Fjällmaraton Sälen som mitt första fjällmaraton. Dels ligger det bra i tid på året, det är inte allt för långt från Falun där jag bor och banprofilen är relativt ”snäll” jämfört med flera andra trail- och fjällopp. Eftersom jag främst ser mig själv som landsvägslöpare är det tilltalande med lite färre höjdmeter. Är inte så mycket för extrema banprofiler med tusentals höjdmeter. Tycker mer om löpning än bergsklättring. Att jag sedan har återkommit till just Bagheera Fjällmaraton Sälen beror på att det är ett fint och välarrangerat evenemang i vacker fjällmiljö. Varför bryta ett vinnande koncept?

Har du några tips du vill dela med dig av till övriga deltagare som ska springa Bagheera Fjällmaraton Sälen? Dels till elitlöparna, men även till motionären som kanske ska springa för allra första gången?

Försök att planera väl så att du har gott om tid för förberedelser. Om både kropp och knopp är redo kommer det att bli en mer behaglig resa än om man inte är förberett sig för uppgiften. Spring gärna långa pass i skogen där det både är ojämn terräng och ofta en del höjdmeter. Det behöver inte gå fort utan fokusera på tiden. För mig tar Bagheera Fjällmaraton Sälen drygt 3,5 timmar så det är lång tid som benen ska orka vara igång. Försök att få in några längre löppass på upp mot 2 timmar.

Oavsett om man siktar på en bra tid eller har som målsättning att ta sig igenom loppet, kan det på tävlingsdagen vara bra att börja lugnt för att känna av hur dagsformen är. Vi har alla gott om tid att öka tempot om det känns bra. Att vara mentalt förberedd på att man kommer att få svackor under loppet är också viktigt. För att minimera svackorna är det viktigt att få i sig både vätska och energi, antingen medhavd eller vid de olika välfyllda energi- och vätskestationerna. Sist men inte minst: försök att titta upp emellanåt och njut av de vackra vyerna!

FLER NYHETER

Fixa den perfekta julklappen!

Har du en vän, släkting eller sambo som bara måste få en härlig utmaning att se fram emot? Ge bort en startplats och fixa den perfekta julklappen. Gör såhär: För [...]

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om ditt lopp.