fbpx

Premiärvinnare Erik Anfält: ”-Som upplevelse går det inte att jämföra det här loppet med en asfaltsmara”

Vi är glada över att redan nu kunna meddela att fjolårets premiärvinnare i herrarnas 42 km-klass, Erik Anfält från Örebro AIK, till hösten återvänder till Fjällmaraton Sälen för att försvara sin titel. Erik vann i fjol loppet på ett mycket övertygande sätt och imponerade stort med sin förmåga att disponera krafterna i ett så långt lopp som ett fjällmaraton innebär. I och med att det var första gången loppet genomfördes innehar så klart Erik även banrekordet på tiden 2:54:27.

Vi har intervjuat Erik om hans planer inför årets lopp, hans träningsfilosofi och du får även tips av honom i vad man skall tänka på för att lyckas så bra som möjligt i ett fjällmaratonlopp.

Fjäll8Namn: Erik Anfält
Klubb: Örebro AIK
Ålder: 38 (om en vecka)
Familj: Sambo och två barn
Yrke: Hyresförhandlare på Hyresgästföreningen
Motto: Ut och spring

Vad är dina upplevelser då du tänker tillbaka på Fjällmaraton Sälen 2013?
Av mina lopp, ganska många, under 2013 så är detta ett av dem jag rangordnar högst. Både beträffande upplevelsen i sig och beträffande min egen prestation. Som upplevelse går det inte att jämföra det här loppet med t.ex. en asfaltsmara.  Båda har sin charm men på helt olika sätt. Fjällmiljön är häftig och utmanande. Under en asfaltsmara kan man koppla in ”autopiloten” och fuska bort 3 mil för att sedan kriga sista biten in mot mål. Det går inte under ett sådant här lopp då terrängen är så pass tuff.

Vad är ditt mål med årets Fjällmaraton Sälen?
Att vara i riktigt bra form och leverera. Vad konkurrenterna gör är svårt att påverka men gör jag ett bra lopp hoppas jag kunna vara med långt fram även i år.


erik_anfältPlanerar du att träna på något särskilt inslag för att förbättra dig ytterligare från i fjol?

Inför förra årets lopp hade jag nött mycket asfalt med fokus inställt på Berlin Marathon. I år är planen att träna mer målinriktat mot just detta lopp. Med andra ord sommarträningen kommer att bestå av mycket terränglöpning.

Vilka andra större lopp springer du under året?
Sprang Kiel Marathon i slutet av februari. Vann loppet och satt nytt pb (2.28.19). Förhoppningsvis kommer jag till start och är i form igen till Stockholm Marathon i slutet av maj. Det är dock lite ovisst då jag under en tid har dragits med hälsporreliknande problem… Om kroppen är hel skulle jag gärna vilja avsluta säsongen med någon ”snabb mara” i oktober eller november. Typ Frankfurt Marathon.

Hur har en ”normal” träningsvecka sett ut för dig under vintern som varit?
Vad som är en ”normal” träningsvecka varierar ganska mycket för mig. Under januari hade jag en bra grundträningsperiod, då snittade jag runt 15 mil per vecka. Kör ganska sällan dubbelpass utan oftast ett pass på runt 2 mil per dag. Min löpträning är väldigt okomplicerad. Under grundträningen springer jag mest distans i ett behagligt tempo, kryddat med något lite tuffare pass per vecka.  När tävlingssäsongen börjar närma sig drar jag ner lite på mängden och försöker istället köra 2 – 3 kvalitetspass per vecka.  Kör sällan intervaller utan oftast någon form av snabbdistans (tröskel). Ibland kort och snabbt (typ 5-7 km) men oftast ganska långt (typ 12-15 km) i ett successivt stegrande tempo.

Består din träning uteslutande av löpning eller tillämpar du även ”alternativa” träningsformer?
När kroppen är hel blir det i princip bara löpning, kompletterat med lite styrketräning. Under skadeperioder är jag dock rätt duktigt på att träna alternativt. Började springa för åtta år sedan och har under dessa år haft en del skadeproblem. Just nu springer jag t.ex. väldigt lite då jag försöker avlasta min häl. Tränar dock inte mindre totalt sett utan ”byter ut” löppassen mot någon alternativ träningsform (cykel, rodd, crosstrainer eller liknande). Under skadeperioder tycker jag att det viktigaste är att hålla uppe den totala träningsmängden (vad man gör spelar mindre roll).  Lyckas man med det går det ofta ganska fort att ”löpa in” kroppen igen.

Vilka är dina 3 viktigaste tips till en motionär som skall springa Fjällmaraton Sälen i höst?
1. Träna mycket i terräng för att bygga upp den muskulära styrkan och komplettera detta med lite ”vanlig” styrketräning framförallt för att stärka bålmuskulaturen.

2. Om det är helmaran man siktar på gäller det att bygga distanstålighet genom att springa en del riktigt långa pass.

3. Blir man skadad är soffan inget bra alternativ. Cykla eller träna något annat istället. Löparens viktigaste muskel är hjärtat och den kan man träna på många sätt.

Hur laddar du upp inför ett Fjällmaraton med vätska och energi?
Gör ingen direkt ”kostladdning”. Äter extra mycket, framförallt kolhydrater, dagarna innan. Förra året bar jag med mig vatten och energi i en camelbak. Det kommer jag nog göra i år också.

Vad är det viktigaste att tänka på för oss arrangörer för att du skall åka hem nöjd och belåten från Sälenfjällen den sista helgen i augusti 2014?
Fortsätt på den inslagna vägen. Ni skötte er riktigt bra förra året.

Vi tackar Erik för hans välvilja att ställa upp i intervjun och önskar honom lycka till i förberedelserna!

FLER NYHETER

Officiella resultatlistor & bilder

Officiellt resultatet är nu publicerat. Mellantidspasseringar går att se under fliken liveresultat. Ser resultatet konstigt ut? Hör av dig via mail till info@fjallmaratonsalen.se Alla bilder från helgen är även uppladdade och finns [...]

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om ditt lopp.