fbpx

VAD INNEBÄR UTMANINGEN FJÄLLMARATON SÄLEN?

Det är populärt att springa och allt fler löpare anmäler sig idag till lopp med allt längre sträckor och tuffare utmaningar. För den som är nyfiken på att prova på ett fjällmaraton vill vi vara med och hjälpa till på vägen. Vi erbjuder därför träningstips i en serie av inlägg. Tipsen är riktade till dig som är nybörjare, men ändå nyfiken på att utmana dig själv vid Fjällmaraton Sälen. Idag kommer vi att försöka förklara vilken typ av utmaning du som deltagare står inför, när du funderar på att göra, eller redan gjort din anmälan till årets trailäventyr i härlig fjällmiljö – Fjällmaraton Sälen.

Kupering
Fjällmaraton Sälen erbjuder tre stycken banalternativ, 10 km, 21 km eller 42 km. Den totala stigningen under loppet är 320 meter på 10 km-banan, 680 meter på 21 km-banan och 970 meter på 42 km-banan. För gemene man kan det vara svårt att uppskatta vad dessa siffror innebär, men för att vara ett lopp i fjällmiljö är det tämligen flacka fjäll i Sälen. När det gäller stigning fokuserar många nybörjare på uppförsbackar, men du får heller inte underskatta uppgiften att springa utför. Fjällmaraton Sälen avslutas, oavsett om du springer 10 km, 21 km eller 42 km, med att ta sig utför slalombacken i Lindvallen. Se detaljerad karta/höjdprofil för respektive bana. Även om det är stig/grusväg, som delvis slingrar sig nedför backen, är det brant och är för många löpare en tuff uppgift för de bromsande musklerna i framsida lår. I din träning under året bör du därför med jämna mellanrum leta upp en längre backe och försöka springa/jogga/gå såväl uppför som utför för att träna upp din styrka i benen.

Underlag
Underlaget är tämligen lika fördelat oavsett om du väljer 10 km, 21 km eller 42 km. Det är generellt sett väldigt varierat och du kommer under banan att få springa på grusväg, fint preparerad stig, spänger över myrar och stigar som delvis är extremt steniga.

Just de steniga stigarna är något som många nybörjare i loppet kan ha kämpigt med och det går naturligtvis att förbereda sig på genom att försöka förlägga några löppass innan loppet på steniga stigar i skogen. Efter några träningspass kommer du successivt att vänja dig och kunna springa allt mer avslappnat även i dessa partier.

Underlaget på banorna varierar här från fin spång till ett ganska krävande stenparti.

Hur lång tid tar det?
Under de senaste åren har våra mest envisa kämpar använt ca 8 timmar på 42 km-banan. Det betyder en genomsnittshastighet på omkring 11,5 minuter per kilometer.

Banrekordet på den moderna 42 km banan sattes 2021 av Noah Brautigam då han använde 2 h 55 min vilket kan ställas i relation till hans personbästa på en slät asfaltsmara på 2 h 26 min. I hans fall kan man alltså multiplicera sin tid med faktor 1,2. För den mindre spänstiga löparen än Noah tror vi snarare att siffran 1,4 kan vara lämplig att multiplicera med. Har du exempelvis sprungit Stockholm Marathon på 4 h kan du förvänta dig att du klarar Fjällmaraton Sälens 42 km på cirka 5h 30min.

Energi längs banan
När man skall utmana sig själv i ett lopp över en så här lång distans kommer en viktig för din prestationsförmåga vara att ständigt fylla på kroppen med energi och vätska under loppet. Vi försöker hjälpa dig så bra vi kan med detta men du kan ändå behöva bära med dig egen energi längs vägen för att få en så trevlig upplevelse som möjligt. På 42 km-banan passerar du våra energistationer vid 6 tillfällen, på 21 km-banan vid 3 tillfällen och 10 km-banan har en vid fina Stensjön. Det betyder att det sällan är mer än 6-7 km mellan stationerna. I vårt PM för loppet finns tydliga instruktioner om vilka stationer som erbjuder vad i form av kaffe, vatten, sportdryck, blåbärssoppa, bullar, bananer, saltgurka, salt, chips, smågodis, russin och druvsocker.

En av loppets 6st vätskestationer ligger vid vackra Stensjön.

Utrustning
Fjällmaraton Sälen har inga specifika krav på utrustning som vi kontrollerar innan start. Däremot rekommenderar vi samtliga löpare att bära med sig en vindjacka under loppet. Väderförhållandena på fjället kan snabbt förändras och dimma och regn kan dra in. Temperaturen ligger oftast mellan 5-15 grader Celsius i Sälenfjällen under denna tid på året. En buff är också ett smidigt plagg att bära med sig om du skulle bli kall under loppet.

Skor har hittills varit något alla våra deltagare har använt under loppet. Det allra bästa och vanligaste är nog att använda någon form av ”trailsko”. Det betyder att det ofta är en sula som har bra grepp och som du inte halkar med lika lätt på exempelvis hala spänger eller stenar.
Det viktigaste är ändå att du trivs i skon, är van att springa i den, och att den sitter skönt på din fot.

Vi hoppas denna första artikel inför loppet ger dig som nybörjare en inblick av vilka specifika krav Fjällmaraton Sälen ställer på dig som deltagare och en inspiration till en anmälan. Om du inte redan har sett den rekommenderar vi även en titt på vår film från förra årets upplaga av loppet.

FLER NYHETER

Segrare är ni alla!

Alla ni som antog utmaningen och förberett er för att genomföra Fjällmaraton Sälen by EQPE 2024 är segrare oavsett om du är skidstjärna, heter Ebba Andersson och krossar banrekordet på…

Programbok 2024

Årets programbok är nu publicerad. Ta del av tips, reportage och information för hela Fjällmaratonhelgen 2024. Programboken innehåller bland annat: Programboken går även att ladda ner direkt som PDF.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om ditt lopp.