fbpx

550 träningspass på ett år gav Öystein banrekordet!

550 träningspass på ett år gav Öystein banrekordet!

Öystein Kvaal Österbö har under stora delar av 2000-talet varit en av Norges starkaste orienterare och vid flera tillfällen varit en stark medaljkandidat vid såväl världs- som europamästerskap i orientering. Den sedan många år hårt tränande ”Trondheims-gutten” körde under förra året 550 träningspass och sprang ca 540 mil, mestadels i skogsterräng. Sedan något år tillbaka bor Öystein på Lidingö där han bland annat jobbar med föreningens arrangemang vid sidan av sin fortsatta individuella elitidrottssatsning. I augusti vann Öystein Bagheera Fjällmaraton Sälens 21km-klass på nya banrekordtiden 1:21:24. Han är även en riktigt globetrotter vad gäller orientering och löpträning och har sprungit i fler delar av världens hörn än de flesta. Vi har fått chansen att göra en kort intervju med Öystein och bland annat fått lite insikt i hur hans träning sett ut under året.

ökö4Vad tänker du när du ser tillbaka på trailsäsongen 2014?

Mitt huvudfokus är på orientering, och det enda trailloppet i år var i Sälen. Jag sprang också Vasastafetten och Lidingöstafetten, och om det inte var för att det är så mycket orienterings-tävlingar skulle jag gärna sprungit mer ren löpning, båda trail, terräng, väg och bana.


Vad hade du för mål och har du kunnat nå upp till dem? Varför/varför inte?

Jag hade inte några mål för årets trailsäsong, men det var kul att vinna när jag ställde upp i Sälen, och ett riktig bra snabbdistanspass i fin natur. I orientering har jag haft en fantastisk säsong med min klubb IFK Lidingö. I dom stora stafetterna blev vi 2:a på 10mila, Jukola och SM, och vann 25manna och Smålandskavlen. Jag vann också SM ultralång i höstas, efter 2,5 timmar i skogen.

På orienterings-VM i Italien i somras blev jag 12:a i den individuella sprinten i Venedig, och 4:a i stafetten med Norge. Jag har varit topp-10 flera gångar tidigare, och 4:a som bäst, så hade som mål att ta medalj, men det är riktig tuff konkurrens internationellt, och jag fick tyvärr inte ut mitt allra bästa på VM i år.

ökö2Hur har din träning i korta drag sett ut under året?

Jag försöker att springa så mycket som möjligt, och har senaste året sprungit 5400 km, där många av dom är orientering i skogsterräng. Försöker att träna två pass om dagen när jag har tid och överskott, och det blev totalt 550 pass under senaste träningsåret. Har normalt 2-3 intensiva pass i veckan, och kompletterar dessa med lugna långpass, löpskolning, styrka och snabbhet. Då jag bodde i Norge var hälften av träningen på vintern på längdskidor, men nu när jag bor i Stockholm blir det tyvärr inte så mycket skidor. Normalt har jag kanske ett alternativt pass i veckan, och det kan vara rullskidor eller cykel på sommaren. Jag har inte haft några större sjukdoms- eller skadeproblem, så har tränat med bra kontinuitet. Några siffror: löpning terräng 200h , löpning stig/väg 325h, skidor 40h, rullskidor 15h, cykel 20h, styrka 45h, snabbhet/spänst/rörlighet 20h.

ökö3Finns det något du redan nu vet att du skulle vilja göra annorlunda till nästa säsong?

I orientering har vi väldigt många tävlingar, och sen jag var junior har jag sprungit 50-60 tävlingar per år (en del av dom är inte lika prioriterade, utan en del av träningen). Nästa år vill jag vara mer selektiv i vilka jag springer (och satsar på), och försöka att träna bättre en längre period på våren, så jag är på mitt bästa till VM i augusti. Jag vill också ha ännu mer fokus på att bli en bättre löpare, och träna fler pass med kvalitet på hårdare underlag (än skog). Som en del av det vill jag också byta ut några orienteringstävlingar med friidrottstävlingar. Min pers på 3000 m är 8.29, och jag ville i vintras få den ner till 8.15, och på sikt ner mot 8.00.

Vilket är ditt bästa tips till den som är nyfiken på att testa ett fjällmaraton men tidigare aldrig sprungit så långt?

 Fjällmaraton är en fantastisk naturupplevelse, där du kan njuta även om det blir lite tungt och jobbigt, så jag vill absolut rekommendera att testa det. Det kan vara smart att starta med halvmaraton första gången, som jag gjorde i år. Ett annat tips är att inte öppna loppet för hårt, så du får en fin upplevelse också på slutet av loppet. Se det i början som ett mål att fullfölja på ett bra sätt, så kan du springa snabbare när du blir bättre tränad.


ökö1Vilken är din favoritplats för traillöpning?

 I år gick VM i orientering i Italien, och nästa år i Skottland, och båda dom ställen har fin fjällnatur. Jag var i somras en vecka i Chamonix, och det var riktigt bra. Det är många ställen i Alperna/Dolomiterna jag gärna vill resa till. Det är också flera ställen i Norge som är riktigt fina, och Sälen är självklart bra. Problemet med dessa platser kan vara att det blir lite för stenigt när man kommer för högt. Jag har ingen favoritplats, men gillar att uppleva nya ställen. Men när det är sagt tycker jag också att det är väldigt fint for löpning på Lidingö där jag bor nu, och mycket av min träning är på Lidingöloppspåret.

[section background_repeat=”repeat” background_position=”center top” background_attachment=”static” background_scroll=”none”]

[button size=”big” type=”wide” bg_color=”#2FAAE1″ text_color=”#ffffff” link=”https://dinkurs.se/24347″ linking=”new-window”]Anmälan Bagheera Fjällmaraton Sälen 2015[/button]

[/section]

[section background_repeat=”repeat” background_position=”center top” background_attachment=”static” background_scroll=”none”]

Fjällmaraton Sälen 2014 from Fjällmaraton Sälen on Vimeo.

[/section]

FLER NYHETER

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om ditt lopp.