fbpx

VÅR HISTORIA

Sedan starten 2013 har Fjällmaraton Sälen utvecklats och vuxit till det evenemang det är idag - här kan du ta del av vår historia!

2013

Malungs Orienteringsklubb arrangerar Fjällmaraton Sälen för första gången. 270 deltagare anmäler sig varav 241 startar. Deltagarna erbjuds delta i någon av distanserna 21 km eller 42 km.

270

DELTAGARE

2 st

OLIKA DISTANSER

2014

694 anmälda deltagare. Arrangemanget utökas med löparläger i juni samt löpargrupper under hela året på flera platser i landet.

694

DELTAGARE

5 st

LÖPARGRUPPER

2015

Tredje året och nu med nytt namn. Ett samarbete med företaget Bagheera som tillverkar kläder och skor för sport inleds och loppet namnges med företagets namn. 930 deltagare anmäler sig till någon av distanserna. En ny fartfylld nyhet genomförs - Sälen 1K. Sälen 1K är en trailsprint i backen vid Experiumtorget med syfte att skapa fart och härlig stämning tillsammans med barnloppen på fredagskvällen. I samband med loppet startas en fond för ledutveckling i Sälenfjällen.

930

DELTAGARE

1K

TRAILSPRINT

FOND

LEDUTVECKLING

2016

1145 deltagare anmäler sig till årets lopp. En ny, något justerad, bansträckning presenteras. Mindre asfalt och mer fjäll blir resultatet vilket uppskattas av deltagarna även om inledningen blir något tuffare än tidigare.

1145

DELTAGARE

BANAN

TUFFARE STRÄCKNNG

2017

Loppet växer räjelt och antalet deltagare dubbleras nästan jämfört med året innan. En ny distans på 10 km införs vilken lockar 433 deltagare första året.

2067

DELTAGARE

10KM

NY DISTANS

2018

1884 deltagare anmäler sig till årets upplaga. Ett nytt lopp gör inträde under Fjällmaratonhelgen - Fjällnatten! Med start och mål på toppen av Gustav Express får löparna en häftig resa över fjället i månens och pannlampans sken. Banan mäter 12 km och går över Mellanfjället för att sedan ansluta till ordinarie bansträckning vid Hemfjällsstugan. Fjälnatten lockar premiäråret 51 deltagare.

1884

DELTAGARE

FJÄLLNATTEN

START UPPE PÅ FJÄLLET

2019

Fjällnatten uttökas med ytterligare en distans - 7 km. Loppet växer rejält och tredubblas i storlek till totalt 150 deltagare. Sälen 1K läggs i samband med detta på is tills vidare.

1913

DELTAGARE

FJÄLLNATTEN

NY DISTANS på 7 KM

2020

Pandemin slår till mot världen och beslut om att ställa in evenemanget fattas i ma då stora folksamlingar ej är tillåtna. Istället för att deppa beslutas om att under sommaren genomföra ett projekt för att permanent markera banorna. Bankartor, riktningsbilar och kilometerskyltar står nu ute längs med banan året om. I samband med projektet ses även sträckningen över och så mycket asfalt som möjligt tas bort.

PANDEMI

EVENEMANGET STÄLLS IN

SKYLTNING

BANAN PERMANENTAS

2021

Vilken fest! Året efter pandemin och Fjällmaraton Sälen är tillbaka med besked. Nytt deltagarrekord och en perfekt dag på fjället. I samband med helgen arrangeras för första gången en Outdoor-mässa där utställare och partners visar upp sina produkter.

2180

DELTAGARE

OUTDOOR-MÄSSA

MED PARTNERS

2022

Deltagarrekord igen! Första gången blir arrangören tvungna att stänga anmälan då taket på 2000 löpare (under lördagens distanser) uppnås. 11 olika nationaliteter står på startlinjen.

2367

DELTAGARE

11 st

NATIONALITETER

2023

Klädemärker EQPE går in som titelsponsor till evenemanget.

EQPE

BlIR NY TITELSPONSOR

...

HISTORIEN FORTSÄTTER

ÅRETS PROGRAMBOK!

Ta del av tips, reportage och information inför 2023 års Fjällmaraton Sälen by EQPE.

- Tidsprogram för helgen
- Deltagarinformation
- Karta över eventområdet och bansträckningen
- Intervju med landslagslöparen Linus Hultegård
- PM för Barnens Fjällmaraton
- Tips från arrangören och elitlöparen John Börjesson

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om ditt lopp.