FAQs

Här har vi samlat de frågor som vi oftast får från er deltagare och besvarat dessa. Hittar du trots denna sida inte svar på dina frågor, vänligen kontakta oss via formuläret längst ner på sidan.

Här hittar du svar på frågor gällande corona

Hur tänker ni som arrangör för att eventuellt anpassa arrangemanget vid eventuella restriktioner?

Bagheera Fjällmaraton Sälen hoppas och har som ambition att 2021-års evenemang ska gå att genomföra som normalt. Om restriktionerna inte skulle göra detta möjligt hoppas arrangörsstaben att arrangemanget kan genomföras med vissa anpassningar. I sämsta fall kommer evenemanget flyttas till 2022, liksom alla deltagares anmälan.

Vad händer med min anmälan om evenemanget inte skulle gå att genomföra som planerat?

Den flyttas automatiskt över till 2022, där du blir anmäld till samma distans.

Jag vill inte springa nästa år, jag vill ha pengarna tillbaka.

Mot en administrativ avgift betalas din anmälningsavgift tillbaka till samma konto som angavs vid anmälan.

När tas det ett beslut om 2021-års Bagheera Fjällmaraton Sälen går att genomföra?

Cirka 2 månader innan evenemanget. Månadsskiftet juni-juli.

Vilka anpassningar kommer göras för att genomföra ett så smittsäkert evenemang?

Ett antal åtgärder kommer genomföras för att vi tillsammans med er deltagare ska genomföra ett så smittsäkert evenemang som möjligt. Planeringen för dessa anpassningar pågår för fullt och hur dessa kommer påverkar ditt lopp presenteras under augusti. Fjället, backarna och vyerna kommer dock vara samma som alltid!

Här hittar du svar på frågor om anmälan

Kan jag överlåta min startplats till någon annan?

Anmälan är definitiv och ej återbetalningsbar. Vi rekommenderar därför Svedeas försäkring – Startklar. Försäkringen gäller vid alla svenska långlopp du anmäler dig till och innehåller även en olycksfallsförsäkring.

Ändringar i anmälan gällande namn eller klass meddelas till info@fjallmaratonsalen.se. Dessa ändringar går endast att göra till och med den 27 augusti 2021 och en avgift på 200:- debiteras ursprungsanmälaren. Därefter är det möjligt på plats i Expeditionen. Ange namn, adress, e-post samt tröjstorlek på deltagaren som övertar startplatsen.

Har jag möjlighet att byta distans?

Det går bra att byta distans, det gör du enklast genom att kontakta oss vi mail info(at)fjallmaratonsalen.se. Ange ditt namn samt till vilken distans du vill byta. En ändring debiteras anmälaren med 200 :-.

Vi är en större grupp/företag som vill göra en gruppanmälan, hur gör vi enklast det?

Kontakta info@fjallmaratonsalen.se så får ni en personlig kontaktperson så löser vi det smidigt åt er.

Finns det någon begränsning på antalet deltagare?

Sjävklart vill vi att så många som möjligt ska få uppleva hur härligt det är att ta sig fram i löparskorna på fjället men vi är också noga med att hålla en hög kvalitét på fjällmaratonhelgen i Sälen. Därför väljer vi att begränsa antalet platser under helgen till 2000 deltagare.

Finns det någon åldersgräns för att få springa?

Nej. Vem som helst får anmäla sig till Bagheera Fjällmaraton Sälen, ung som gammal. Barn under 13 år som vill delta i Fjällnatten eller något av lördagens lopp rekommenderas ha målsmans sällskap. Barnens Fjällmaraton 1 km och 2 km arrangeras på fredagen och passar alla barn.

Här hittar du svar på frågor om banan

Är det svårt att hitta runt banan?

Nej, de olika bansträckningarna är välmarkerade på fjället, med snitsel och skyltar (både riktningsanvisande samt km-skyltar). Du kan alltså helt fokusera på din egen prestation och lämna karta och kompass hemma.
Under fliken – Banan – på hemsidan hittar du kartor samt gpx-filer med de olika bansträckningarna.

Hur mycket stigning är det på de olika distanserna?

42 km innehåller 970 hm
21 km innehåller 680 hm
10 km innehåller 320 hm
Fjällnatten 12 km innehåller 170 hm
Fjällnatten 7 km innehåller 80 hm
Läs mer om banornas sträckning under fliken – Banan – på hemsidan.

Hur lång tid har jag på mig att genomföra Bagheera Fjällmaraton Sälen?

Målet på Experiumtorget stänger 17:00. För att genomföra maratondistansen har du alltså 7h 20min på dig. För de kortare distanserna har du något längre tid på dig eftersom starterna sker vid olika tidpunkter.

Dras det något rep vid något tillfälle längs med banan?

Ja, det dras ett rep vid Hemfjällsstugan 14.20, där och då erbjuds eventuella deltagare som inte hinner passera att genomföra 21km-banans sträckning hem till Lindvallen. Det dras även ett rep lite senare, i Hemfjällstangen 15.15.

Varför startar 42km-klassen sist?

Starttiderna är noga uträknade för att optimera flödet av löpare längs med lederna på fjället.

Här hittar du svar på frågor om utrustning

Finns det något krav på utrustning eller klädsel som är obligatorisk att bära med sig?

Bagheera Fjällmaraton Sälen har inga särskilda restriktioner på utrustning, men vi rekommenderar starkt alla deltagare att oavsett väderlek bära med en vindjacka under loppet. Väderleken på fjället kan snabbt förändras och för lite kläder kan leda till nedkylning vilket kan vara förenat med livsfara. Även en elastisk binda är bra att bära med sig.

Vilken typ av sko ska jag välja?

Terrängen och underlaget på fjället innehåller steniga partier, rötter samt en del spänger, det ställer lite högre krav på skovalet än vid asfaltslöpning. Vi rekommenderar därför en löpsko av trailmodell som är tåligare än en traditionell löparsko. Det är även en fördel om yttersulans grepp är något robustare med någon form av gummidobbar som greppar bra på underlaget. Det går givetvis att genomföra Bagheera Fjällmaraton Sälen med en traditionell löparsko men det är inte säkert att det är det optimala.

Fick du inte svar på din fråga?

Kontakta oss via formuläret så återkommer vi med svar inom kort.