fbpx

Hannes Assarsson -”variation i underlag är ett viktigt koncept i vårt upplägg…”

Hannes Assarsson är en av coacherna på löpargrupperna i Falun och Borlänge som startar första veckan i maj. Han är även coach vid sommarens löparläger i Lindvallen. Vi träffade Hannes och ställde lite frågor.

Berätta vad du har för tankar om ditt coachuppdrag inför att löpargrupperna drar igång i maj månad!

Det ska bli riktigt spännande att träffa alla löpare och inspirera och motivera dem att utmana sig själva. Vi kommer att vara förberedda med träningspass som är väldigt varierade, varje måndag och onsdagskväll ska vara som en överraskning och kännas ny och inspirerande.Hannes_Assarsson

Du har under en längre period arbetat med liknande coaching i Skiruncoaching. Vad har du för erfarenheter av det arbetet?

Under hösten, vintern och våren har vi i Falun haft en löpargrupp. Det är kul att få följa människor och se deras utveckling. Ett exempel från tidigare löpargrupp så sprang vi två varv på en motionsslinga, totalt ca 5 km då en deltagare säger: ”-hade jag varit själv hade jag bara sprungit 1 varv på denna slinga”. Samma deltagare väljer några månader senare den snabba gruppen och springer glatt pratande utan problem 10 km. Det är häftigt när deltagarna utvecklas utmanar sig själva och sedan se att dem klarar av det, då ler man inombords som tränare.

Det står att löpargrupperna är för alla, men kan jag verkligen komma om jag är helt nybörjare och för tillfället dåligt tränad?

Det går jättebra! Vi kommer att ha tre grupper med nybörjare, motionär och van löpare. Det går bra att vara med i nybörjargruppen ena gången för att sedan prova motionärsgruppen o.s.v. Alla ska känna sig hemma i någon av grupperna.

Ungefär hur kommer träningspassen vara uppbyggda?

Vi kommer alltid börja med en uppvärmning för att minska risken för skador. Därefter kommer vi att träna på vår löpteknik, vi kommer att springa fort och långsamt, kort och långt. Detta varierar från gång till gång. Men vi kommer alltid träna tillsammans så att vi behåller en gemenskap i gruppen och kan ”peppa” varandra.

Vad blir det för underlag på träningarna?

Det kommer mestadels att bli ”traillöpning” med mjukt underlag på skogsstigar och grusvägar. Ibland kanske det blir något parti asfalt och ibland på stig över rötter och stenar. Variation i underlag är ett viktigt koncept i vårt upplägg.

Vad är dina bästa tips för att jag som knappt har tränat löpning tidigare skall klara av att öka upp löpmängden och fortsätta vara skadefri nu när jag vill springa allt mer? 

Skynda långsamt! Fokusera på kontinuiteten i löpningen. Träna inte hårdare än att när du precis tränat klart så ska du redan vara sugen på att sticka ut på nästa pass. Det tar ca 6 veckor för att senor och ligament ska vänja sig vid en belastning, medan det tar ca 2 veckor för musklerna, det gör att det kan kännas väldigt lätt efter två veckor men då får man vara klok och ta det lugnt så att leder och ligament hinner vänja sig. Det går att utvecklas genom att träna varierat så att musklerna får utsättas för olika belastningar.

Det perfekt att vara med i löpargruppen för där kommer träningarna vara motiverande och varierande så att man tycker det är kul att springa, vilket leder till att man blir en bättre löpare.

Läs mer om Hannes verksamhet i Skiruncoaching här.

 

ANMÄL dig till Fjällmaraton Sälens löpargrupp Falun här.

ANMÄL dig till Fjällmaraton Sälens löpargrupp Borlänge här.

ANMÄL dig till Fjällmaraton Sälens löparläger här.

FLER NYHETER

Officiella resultatlistor & bilder

Officiellt resultatet är nu publicerat. Mellantidspasseringar går att se under fliken liveresultat. Ser resultatet konstigt ut? Hör av dig via mail till info@fjallmaratonsalen.se Alla bilder från helgen är även uppladdade och finns [...]

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om ditt lopp.