fbpx

Anders Kleist till Bagheera Fjällmaraton Sälen – går för seger!

Med glädje presenterar vi nyheten att Anders Kleist kommer till Bagheera Fjällmaraton Sälen i höst. Kleist har under de senaste åren gjort sig känd som en urstark backlöpare och mästare av långa traillopp, inte minst genom sin överlägsna seger i AXA Fjällmaraton 2013.

Med Anders på startlinjen kommer troligtvis regerande mästaren och banrekordhållaren Erik Anfält att få en tuffare kamp än tidigare i årets lopp. Kleist själv uttrycker: ”-Erik är en extremt stark och respektingivande löpare. Dock skulle jag ljuga om jag inte säger att jag tror att jag kommer spöa den tiden om jag vill J”. 

Inför Bagheera Fjällmaraton Sälen har vi passat på att intervjua Sveriges kanske mest kända manliga traillöpare.

Du har blivit känd som en av Sveriges absolut starkaste fjällöpare efter din överlägsna seger i AXA Fjällmaraton 2013. Hur förberedde du dig inför det loppet och vad var det som gjorde att du lyckades så bra?

comebackJag hade haft en säsong med mycket träning, inga skador eller sjukdomar. Så grunden fanns där. Sedan toppade jag slutet med en femdagars löptävling på Bornholm som var riktigt bra träning för att göra kroppen formtoppad. Tillsammans med riktigt långa pass på Sörmlandsledens småstigar (3-4h) och ett specialpass i slalombacken här i Norrköping (10ggr uppför och nerför med bra fart genom hela passet 1000hm på 55min). Gav det tillräckligt självförtroende att gå själv från början och tillräcklig fysik att aldrig behöva testa mina gränser. Jag lyckades helt enkelt pricka formen perfekt och var extremt bra tränad. Då går det bra.

Du har även haft en del problem med skador under de sista åren. Har du kunnat behålla motivationen uppe till träningen, i sådana fall hur?

Ja, efter Axa fjällmaraton hade jag först problem med en allvarlig stukning som inte ville läka som jag sket i och felbelastade foten så den blev skadad. Jag hatade tanken att jag själv inte skulle få bestämma när karriären var slut. Jag skulle bara tillbaka så var det bara. När chansen att operera kom, då visste jag att jag skulle fixa det. Det finns inget jag tycker är bättre än att springa. Det är verkligen min grej att koppla av och samla kraft för övriga saker i livet.

I år har du planerat att springa Bagheera Fjällmaraton Sälen. Blir det 21 eller 42 km? Vad är dina tankar om/målsättning kring loppet?

Jag har inte helt bestämt mig än. Jag vill verkligen springa 42km. Dock ska jag eventuellt köra andra tuffa lopp i helgerna runt och då kan det bli 21km. Satsningen är dock mot 42km och står jag på startlinjen vill jag alltid vinna och försöker springa snabbare än någon gjort förut. Måste jag vika ner mig och ta den kortare distansen är självklart målet detsamma, men det är bara inte lika skojigt. Målbilderna visar maravinst helt enkelt..

Erik Anfält har hittills varit kungen av Bagheera Fjällmaraton Sälen med seger i de två första upplagorna. Hans gällande banrekord på 42 km-banan är fantastiska 2:51:28. Är det ett banrekord som skall besegras av Anders Kleist i framtiden?

Erik är en extremt stark och respektingivande löpare. Dock skulle jag ljuga om jag inte säger att jag tror att jag kommer spöa den tiden om jag vill J

Hur brukar du göra med vätska och energiintag under fjällmaratonlopp när tävlingstiden är kring 3h eller längre?

Äter gel var 20/30:e minut. Dricker om jag är törstig. När jag tränar har jag i princip aldrig energiproblem även på pass mellan 3-4h. Däremot vätska kan jag gå mig tom på om det är varmt. När jag vann Axa drack jag 2dl under loppet. Vätska väger, under en fjällmara vill man vara lätt.

Du har i år tagit SM-brons i halvmaraton och är uppenbarligen tillbaka på en väldigt hög nivå även på flacka asfaltsbanor. Kommer du fortsätta att satsa på såväl trail som asfalt eller blir fokus åt någon speciell inriktning framöver?

xcraceJag gillar trail bäst, men det är rätt skoj att springa asfaltslopp också. Dock tycker jag den träningen inte alls är lika skoj. Det troliga är att det kommer bli mindre asfalt nästa år.

För den som följer dig i sociala medier kan man misstänka att intresse för kost i samband med träning. Vad är i korthet din fiolosofi vad gäller mat och näringsintag i samband med din elitidrottssatsning?

Jag har nog världens lägsta ämnesomsättning och trots rätt mycket träning måste jag vara extremt noga vad jag äter. Jag äter gärna mina egenodlade groddar med keso. Till lunch efter dagens första pass skippar jag oftast kolhydraterna för att träna med tomma kolhydratsdepåer på kvällspasset. Äter alltid direkt efter avslutat pass och försöker hålla mig enligt filosofin train low/compete high. Dvs tränar med låga kolhydratförråd tävlar med proppfulla. Under träningspass låter jag kroppen jobba med befintliga förråd. Iofs delvis för jag tycker det är jobbigt å släpa på saker. Vill springa utan väska och vätskebälten etc.

Vi önskar Anders Kleist lycka till i förberedelserna inför årets trailäventyr – Bagheera Fjällmaraton Sälen 2015 och ser fram emot en spännande kamp i Sälenfjällen den sista helgen i augusti.

Fjällmaraton Sälen 2014 from Fjällmaraton Sälen on Vimeo.

FLER NYHETER

Fixa den perfekta julklappen!

Har du en vän, släkting eller sambo som bara måste få en härlig utmaning att se fram emot? Ge bort en startplats och fixa den perfekta julklappen. Gör såhär: För [...]

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om ditt lopp.