fbpx

Favoriterna Svensk och Axelsson pallade trycket

Förhandsfavoriten Kerstin Axelsson visade återigen att 21 km i kuperad fjällterräng är något hon verkligen behärskar, men kampen om segern blev i allra högsta grad rafflande. Samtidigt blev det favoritseger i halvmaratondistansen och helt nya medaljörer över distansen 10 km.

Axelsson satte direkt in en hög växel uppför de 200 höjdmeterna från starten i Lindvallen och tog därmed tidigt kommandot i loppet. Länge låg hon en liten bit före de närmaste utmanarna Ella Olsson och Hanna-Maija Rantakylä men de båda kom starkt jagande där bakom. När löpningen utför slalombackarna ner mot målet tog vid skiljde bara 30-talet sekunder de tre åt. Efter stark utförslöpning av Rantakylä och Axelsson var det till slut de två som i spurtavgörande kastade sig in mot målet. Segermarginalen till Axelssons fördel blev till slut inte mer än 2 sekunder och sluttiden landade på 1:44:46, en fin förbättring av hennes segrartid från 2019. Detta trots en något tuffare sträckning sen sist. Ella Olsson sprang in som fin trea med tiden 1:46:02.

Även i herrklassen tog en av förhandsfavoriterna, Jesper Svensk, tidigt täten. Marginalen ner till de jagande ökade sedan sakta men säkert och när han gick i mål på tiden 1:28:27 kunde han göra det ohotad. Tvåan Martin Svanborg sprang in exakt tre minuter efter Svensk och fjolårssegraren Pontus Nordström ytterligare knappt två minuter senare.

Majoriteten av de över 1000 anmälda löparna till 21-km klassen har, eller ska snart (i skrivande stund) avverka de sista sköna kilometrarna ner bland slalombackarna i Lindvallen.

Det är 10 tuffa kilometer som möter löparna på den sträckan, med sina 320 höjdmeter gäller det att hushålla med krafterna för att kunna behålla en hög fart hela vägen in i mål. De som idag bemästrade det allra bäst var Johanna Södergård bland damerna och Peter Manhof bland herrarna. Segrartiderna lyder 54:28 respektive 47:19. I damklassen var det relativt tight där Stina Strömstedt tog andraplatsen, 50 sekunder bakom och Maria Johansson tredjeplatsen, dryga 2 minuter bakom. Övriga placeringar på podiet i herrklassen gick till Per Arvidsson och Tomas Sjöstedt.

FLER NYHETER

NY TÄVLINGSLEDNING

Sedan årsskiftet så har Fjällmaraton Sälen by EQPE en ny tävlingsledning. William Lind som jobbat inom arrangörsföreningen parallellt med sin landslagskarriär i orientering de senaste 15 åren kliver nu in [...]

Rekordstort intresse för fjällets utmaning!

Fjällmaraton Sälen by EQPE 2024 närmar sig med stormsteg, och redan nu kan vi konstatera att intresset för loppet är rekordstort! Aldrig har vi haft så många anmälda deltagare vid [...]

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om ditt lopp.