fbpx

Gästbloggare Lena Eliasson ger tips inför Fjällmaran

På lördag 16 augusti gör Lena Eliasson internationell mästerskapsdebut vid marathonloppet på friidrotts-EM i  Schweiziska Zürich. Om återhämtningen är god efter loppet har Lena även aviserat att det också kan bli tal om en start vid Fjällmaraton Sälen redan två veckor senare. Oavsett kommer Lena vara på plats i Sälen som publik och senare i höst även ledare/inspiratör under löparlägret den 9-12 oktober. Här kan du ta del av några av Lenas tips och tankar inför marathonlopp.

Hej!

Lena_HSKLena Eliasson heter jag och jag brukar titulera mig med elitorienterare i första hand och
mer nybörjare i maratonsammanhang därefter. Jag vill faktiskt påstå att jag var med och spånade fram idén om en fjällmara i Sälen och det är jättekul att se att så många av ER har valt att anta denna utmaning i slutet av augusti. Här följer en liten rapport om mina erfarenheter och maratonfunderingar.

Som orienterare lockas jag givetvis av vyerna och miljön som Fjällmaran erbjuder och jag gillar verkligen att ha något att fundera över (bansträckning, strategi/taktik i olika partier osv.) eller att titta på vid sidan om när jag tränar/tävlar i ren löpning. Att mitt första genomförda maraton blev i Dubai, på en av de minst varierade banor som går att hitta (Ett ”utdraget T” med 2 svängar på 90⁰ och 2 på 180⁰), känns därför inte som det förväntade valet. Dock kan tävlingsdjävulen i mig förklara det med att Dubai erbjöd fina förutsättningar för en snabb tid, samt att den i slutet av januari inte påverkade min orienteringssäsong negativt.

lena_fms2Hursomhelst, loppet i Dubai (2.41.38) tog mig till friidrotts-EM i Zurich och på lördag 09.00 skall jag springa mitt livs andra maraton. Denna gång på en mer varierad bana (2km+efterföljande 4*10km) och med en omdiskuterad backe som gör banan ”otroligt varierande och tuff” – men bara sett med ögonen från en riktig stadsmaratonlöpare, skulle jag vilja påstå iaf!

 

Förberedelsen är halva loppet

Vilket lopp du än springer och oavsett ambitionsnivå så går det att göra förberedelser. Jag tycker själv att dessa förberedelser skall vägas in som en parameter när jag sedan utvärderar min insats och stämmer av mot mina eventuella mål som jag satt upp.

En utmaning av hög rang kommer lördagens EM-maraton iaf att bli och jag känner mig väl förberedd. Åtminstone så förberedd jag kan påstå mig vara med erfarenhet av ETT maraton i bagaget….men å andra sidan har jag ju massor av löperfarenhet på andra sätt att väga in. Träning är en färskvara och jag har tränat bra. Återhämtning är givetvis också en viktig parameter, och kanske något som är svårare att göra avstämningar på, men hellre släppa upp formen någon dag för tidigt än för sent! Vätska/Kost är en djungel men jag dricker det jag är van vid och använder sunt förnuft i uppladdningen. Kliver upp i tid (försöker skapa liknande tidsplan hela veckan innan), äter frukost 3h innan och ser till att magen hinner komma igång. Mentalt jobbar jag på att skapa delmål och positiva triggers att ta till om det skulle dyka upp negativa tankar och funderingar under loppet. Fick nyligen ett tips om att välja ett slumpmässigt fyrsiffrigt tal och subtrahera med 7 till dess att jag kommit på bättre tankar, ex 1363 – 1356 – 1349 – 1342 – 1335 – 1328 osv…. Annars tänkte jag försöka dra nytta av och njuta av omgivningarna så gott det går. Insupa publikens energi och vara i nuet så stor del av loppet som möjligt. Har jag nu tagit mig hit och har de här minutrarna vigda åt detta så är det ju dumt att slänga bort dem på annat, med risk för att ångra mig efteråt – enkelt, eller hur?!? =)

Debut i Fjällmaraton Sälen och-/eller coach?

Två veckor efter min EM-mara i Zurich är det dags för Fjällmaraton Sälen. Jag vet inte om jag kommer att stå på startlinjen där, eller om jag kanske befinner mig på åskådarsidan. Om jag i så fall springer snabbt eller långsamt, det är också en senare fråga. Kroppen får ta det beslutet efter den här utmaningen. Att det finns både likheter och skillnader mellan en fjällmara och en ”slätmara”, det är jag helt övertygad om och att det går att kombinera träningen för båda typer av lopp, det tvivlar jag inte heller på. (för att göra lite reklam för kommande aktiviteter kring träning så kan den som vill läsa mer om vårt höstlöparläger i Sälen göra det här)

Att det kommer att finnas en stor mängd vinnare i både Zurich och Sälen, förutom de som korsar mållinjen allra först, det skriver jag också under på. Ser fram emot att träffa så många som möjligt av er!

//

Lena Eliasson

 

FLER NYHETER

NY TÄVLINGSLEDNING

Sedan årsskiftet så har Fjällmaraton Sälen by EQPE en ny tävlingsledning. William Lind som jobbat inom arrangörsföreningen parallellt med sin landslagskarriär i orientering de senaste 15 åren kliver nu in [...]

Rekordstort intresse för fjällets utmaning!

Fjällmaraton Sälen by EQPE 2024 närmar sig med stormsteg, och redan nu kan vi konstatera att intresset för loppet är rekordstort! Aldrig har vi haft så många anmälda deltagare vid [...]

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om ditt lopp.