fbpx

Intervju med banchefen om årets nyhet, bansträckningen och tips för ett lyckat lopp

Banchefen Rickard Börjesson

Banchefen Rickard Börjesson

Årets stora nyhet i Bagheera Fjällmaraton Sälen är en 10km-klass, vad ligger bakom det?

Vi vill erbjuda möjligheten att uppleva löpning på fjället för deltagare som känner att 42 km eller 21 km är väl mastigt. Löpning i fjällen skiljer sig ju trots allt en del från att springa på vägar och stigar i närområden och städer. 10km-klassen kan därför ses som en instegsklass eller helt enkelt en distans som passar löpare som vill hålla högre fart än vad man kan göra på de längre distanserna.

Banchef i Sälen vad innebär den titeln?

Det är ett uppdrag som jag brinner mycket för. Det handlar om att bjuda på de bästa delarna av Sälenfjällen och det tycker jag verkligen vi kan göra med den nya banan som innehåller det mesta. Min utgångspunkt är att löparna ska kunna fokusera på sina prestationer men även tillåtas njuta då & då under loppets gång, även när det kanske går lite tyngre.

Det gjordes en del uppgraderingar av bansträckningarna förra året, hur föll det ut bland deltagarna?

Vi fick väldigt mycket positiv feedback på fjolårets justerade bansträckningar. Ändringarna vi gjorde var egentligen bara två men upplevelsen blev betydligt större. Det som antagligen märktes mest var att vi ändrade inledningen av bansträckningen och tog bort ett avsnitt som gick längs med stora fjällvägen. Istället lade vi banan så att starten nu går från Experiumtorget till Gustavsbacken och sedan över backarna upp mot Högfjällshotellet. Även om banan blev något tuffare med tanke på kuperingen var de allra flesta nöjda eftersom delar med asfalt längs banan nu är minimala. Vid Högfjällshotellet justerade vi sträckningen så att banorna nu går upp på Storfjället bakom Högfjällshotellet där man passerar banans högsta punkt – banans vackraste plats!

Är det något nytt på gång inför årets lopp?

Vi kommer att finslipa banan och innehållet på energistationerna ytterligare för att ge bästa förutsättningar till deltagarna. En större förändring är att vi från och med årets lopp kommer dela upp klasserna i starten och skicka iväg de olika klasserna med 20 minuters mellanrum. Anledningen är att vi vill optimera flödet längs med banan och undvika att det uppstår trängsel i trånga passager. Det innebär att starttiderna  nu är 09.00 för 21 km, 09.20 för 10 km och 09.40 för 42 km. Vi tror det kommer innebära en förhöjd upplevelse längs med banan.

Vad är så speciellt med att springa i Sälenfjällen enligt dig?

Frihetskänslan som uppstår uppe på fjället är oslagbar. Är vädret det rätta och man befinner sig på rätt plats är det oslagbara vyer.

Vilket är ditt favoritparti längs med bansträckningen?

Storfjällsgraven mellan Storfjället och Mellanfjället är en knixig och utmanande del av banan. Inte så mycket utsikt just där, men väl på plats infinner sig en mäktig stämning och man får verkligen känslan av vildmark.

Storfjällsgraven

Storfjällsgraven

Det är få som känner till terrängen i Sälen så bra som du, kan du dela med dig av något användbart tips till alla som kommer och springer?

Träna löpning både uppför men också utför, det är bra att ha en vana av att springa i backar. Jag vill även passa på att tipsa om fredagskvällens restaurangbesök på Experium efter Sälen 1K där vi kommer ha en genomgång av banan och uppdatera deltagarna om den senaste informationen.

FLER NYHETER

Officiella resultatlistor & bilder

Officiellt resultatet är nu publicerat. Mellantidspasseringar går att se under fliken liveresultat. Ser resultatet konstigt ut? Hör av dig via mail till info@fjallmaratonsalen.se Alla bilder från helgen är även uppladdade och finns [...]

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om ditt lopp.