fbpx

Martin Lundqvist: ”-Mitt personliga mål är att ge både kunskap och motivation till deltagarna”

Martin Lundqvist är en av coacherna som du kommer att få möta på Fjällmaraton Sälens löpargrupper och löparläger under 2014. I januari var Martin bland annat med och coachade Lena Eliasson i hennes maraton-debut, där de tillsammans gjorde succé och Lena direktkvalificerade sig till VM i halvmarathon i mars månad.Martin_Lundqvist

Berätta om ditt och Lenas arbete kring er succé i Dubai marathon i januari! Vad var exempelvis dina uppgifter som coach före och under loppet?

Som coach så lade jag inte upp någon träning för Lena, vilket hon fick styra själv då jag vet att hon känner sin kropp bäst och har god kunskap om träning efter många år som elitorienterare. Min största uppgift innan loppet var att övervaka hennes träning så att jag skulle ha möjlighet att ge råd och tips åt Lena om hon skulle behöva hjälp eller om jag tyckte att något inte gick rätt till. Under loppet var den stora uppgiften att vara hare, vilket innebar att jag skulle hålla en planerad fart, langa vätska och stötta Lena så att hon bara kunde koncentrera sig på att springa fort och inte lägga energi på onödiga saker.

Vad hade ni för taktik under loppet?

Vi spände bågen och taktiken lades upp för att springa på 2.39,59. Taktiken var då att använda oss av en negativ pacingstrategi, alltså att vi successivt skulle öka farten under loppet. Loppet skulle inledas i 3.50min/km-fart för att sedan i slutet av loppet springa i 3.43min/km-fart. Taktiken var även att Lena skulle befinna sig bakom mig så att hon skulle undvika att ta emot så mycket vind och inte lockas av att springa snabbare bara för att hon kände sig pigg.   

Du har själv sprungit mycket terränglöpning? Vad skulle du säga är största skillnaderna mellan att springa ett marathon på asfalt mot att göra det i fjällmiljö?

Ja, jag bedriver mycket träning i terräng och tycker om att springa i fjällen. Den största skillnaden skulle jag säga är att det inte är lika skonsamt att springa på asfalt. Anledningen till det är att man på asfalt belastar muskulatur, senor och ligament mer genom ett mer monotont steg och hårdare underlag. En annan skillnad är att det måste ske en mer planering av var man sätter fötterna i fjällmiljö och att det som nybörjare i fjällmiljö är viktigare att vara stark i fotleder än i vader. Därför är det perfekt att kombinera asfalt- och terränglöpning för att stärka både vader och fotleder i lagom takt.   

Vad behöver jag tänka extra på att få med i min träning om jag vill springa mer obanat?

Det är bra att lägga in lite extra balansövningar på foten som gör att man är bättre förberedd för ett ojämnt underlag och kan undvika skador. Sedan är det lämpligt att övergången till ett annat underlag sker stegvis så att muskler och senor hinner anpassa sig.

Vad är ditt personliga mål med arbetet kring löpargrupperna och löparlägret i Lindvallen för Fjällmaraton Sälen under året?

Mitt personliga mål är att löparlägret och löpargrupperna ska ge både kunskap och motivation till deltagarna så de ges en ökad möjlighet att skapa eller bibehålla kontinuiteten i sin träning. Vi ska helt enkelt ha det väldigt roligt och trevligt!!

FLER NYHETER

NY TÄVLINGSLEDNING

Sedan årsskiftet så har Fjällmaraton Sälen by EQPE en ny tävlingsledning. William Lind som jobbat inom arrangörsföreningen parallellt med sin landslagskarriär i orientering de senaste 15 åren kliver nu in [...]

Rekordstort intresse för fjällets utmaning!

Fjällmaraton Sälen by EQPE 2024 närmar sig med stormsteg, och redan nu kan vi konstatera att intresset för loppet är rekordstort! Aldrig har vi haft så många anmälda deltagare vid [...]

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om ditt lopp.