fbpx

Så sätter du upp mål för din traillöpning

Det är dåligt väder ute och tröskeln till att dra på sig träningskläderna känns högre än någonsin. Känner du igen dig? Då kan en tydlig målsättning komma väl till pass. Ett specifikt huvudmål är effektivt oavsett om målet innebär att springa 5 km under 30 minuter, genomföra Fjällmaraton Sälen eller förbättra den allmänna hälsan.

För att göra målsättningen mer konkret och tydlig brukar det vara effektivt att skriva ner målet på en lapp som du sedan sätter upp hemma där du ofta ser den. 

3 tips för att skapa ett motivationshöjande mål

1. Utmana dig
Hitta en lämplig utmaning du brinner för. Forskning har visat att de bästa målen är höga och djärva samtidigt som de bör vara realistiska och trovärdiga.

2. Gör målet specifikt
Sätt ett specifikt/mätbart mål som sträcker sig över en tidbestämd period. Exempel: ”Jag vill springa snabbare och orka längre”, är inte specifikt. ”Jag vill springa Fjällmaraton Sälen på under 4timmar”, är specifikt.

3. Våga spänna bågen 
Oavsett målsättning är det viktigt att vägen fram till målet i sig är mödan värd. Var inte heller rädd för att misslyckas! Det värsta som kan hända om du inte når ditt mål är att du får revidera och/eller utvärdera hur du på annat sätt kan nå det i framtiden.

När du har hittat en lämplig målsättning som känns rätt för dig, är det dags att skapa strategin för att nå dit du önskar. Fundera över vad du behöver göra för att uppnå målet. Skriv ner svaren på:

  • Vilka pass ska du träna? 
  • Vilka syften tjänar träningspassen?
  • Vilka dagar och tider ska du träna?
  • Finns det några delmål på vägen som du kan använda dig av?

Känns det här svårt kan det vara lämpligt att ta hjälp av en löpcoach i din närhet. De flesta utbildade löpcoacher är duktiga på målsättningsarbete och kan hjälpa dig att hitta drivkrafter till din löpträning. 

FLER NYHETER

NY TÄVLINGSLEDNING

Sedan årsskiftet så har Fjällmaraton Sälen by EQPE en ny tävlingsledning. William Lind som jobbat inom arrangörsföreningen parallellt med sin landslagskarriär i orientering de senaste 15 åren kliver nu in [...]

Rekordstort intresse för fjällets utmaning!

Fjällmaraton Sälen by EQPE 2024 närmar sig med stormsteg, och redan nu kan vi konstatera att intresset för loppet är rekordstort! Aldrig har vi haft så många anmälda deltagare vid [...]

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om ditt lopp.