fbpx

Sju löpare har genomfört samtliga Bagheera Fjällmaraton Sälen

Bagheera Fjällmaraton Sälen genomförs  i år för femte gången och från de tidigare fyra loppen har vi identifierat sju löpare som genomfört samtliga lopp. Det är sju löpare som får anses vara våra mest erfarna deltagare. Därför har vi i en serie intervjuer passat på att fråga om deras upplevelser i Sälen så här långt så att andra kan ta del av deras upplevelser.

Först ut är Marcus  Linné från Kristinehamn som fyra gånger har genomfört 21km-klassen med 2.24.27 från 2014 som bästa tid.

Marcus Linné

Marcus Linné (3008) passerar mållinjen i 2016 års upplaga.

 

 

Marcus, berätta lite om dig själv som löpare.

Jag är nog löpartypen som springer hellre än bra. Konditionsidrottandet kom igång ordentligt 2012 för min del och jag har utöver Bagheera Fjällmaraton Sälen även hunnit med fyra Öppet Spår, en svensk Klassiker och några Cykelvasor.

För att bygga upp uthålligheten springer jag mestadels längre turer i lågt tempo. Det längsta jag har sprungit hittills är Lidingöloppets 30km och i Bagheeras fjällmara är det alltså 21km som jag valt att springa.

Traillöpning är det jag föredrar framför asfalt, då det är mer händelserikt. Jag rekommenderar verkligen traillöpning vintertid, på kvällen med pannlampa, (kolla batteriet i lampan först, det kan bli läskigt annars J ).

Vad är ditt förhållande till Sälen och fjällen?

Har sedan 1987 varit här vintertid och åkt skidor, och några enstaka midsommarfiranden på Olnispagården som liten grabb. Under senare år har det blivit fler sommarvistelser i samband med Fjällmaraton och Cykelvasan.  Under 90-talet får väl somrarna i Sälen beskrivas som lite öde, men under 2000-talet och fram till dags dato har det hänt otroligt mycket vad gäller aktiviteter.

Vilket är ditt bästa minne från åren?

Om du syftar på själva Fjällmaratonet så är ju naturligtvis det första året det som jag kommer ihåg mest. Hur jag packade på mig alldeles för mycket kläder, hade med mig för mycket av allt (energi m.m.) och jag hade inte någon koll på hur banan var osv. Men den härliga känslan av att komma imål har varit likadan varje år.

Något som satt sig är ju också att ni  hade en utlottning till en av deltagarna första året. Jag vill minnas att ni skrev ”se till att ni har plast för eventuella vinster av vår utlottning” – ingenting jag tänkte speciellt på vad det kunde innebära, men i samband med min målgång det året så hörde jag speakern ”och i mål springer Marcus Linné som också vinner en takbox”! Jag hade ingen plats i bilen att frakta hem en takbox, och två takboxar hade jag sedan tidigare (precis fått en i samband med bilbyte). Hade alltså plötsligt tre takboxar! Men det var jättekul och överraskande att få en vinst när jag hade genomfört loppet.

Har du något favoritpass om du brukar genomföra för att komma förberedd till starten i Lindvallen?

Långpass i lågt tempo, ca  1,5-2 tim någon vecka innan. Därefter lite kortare pass dagarna inpå och ett kortare snabbpass precis dagen innan, för att få fart på benen. Om det är rätt eller fel vet jag inte, men så gör jag och det funkar för mig.

Vad är din rekommendation till löpare som deltar för första gången?

Att våga ta det lugnt. Det kan innebära att svälja stoltheten och gå i uppförsbackarna om du behöver. Jag syftar då på att  hitta ett bra tempo som passar just dig.

Innan loppet är det bra att träna på att springa i stenig terräng, för det är det i vissa partier. Ett annat bra tips för att känna sin kapacitet är att göra ett laktattest, så att du vet dina pulszoner och således inte kliver över mjölksyratröskeln under loppet. En pulsklocka är då en väl värd investering. Drick och ät mycket på stationerna. Fundera på hur mycket kläder du vill ha på dig och glöm inte att njuta av utsikten på toppen!

Vad har du för ambition med årets lopp?

Det är att jag ska försöka förbättra förra årets tid.

Har du någon favoritsko du helst använder på fjället?

Jag kör med traillöparskor, typ Salomon Speedcross.

Vi önskar Marcus lycka till i årets lopp!

FLER NYHETER

NY TÄVLINGSLEDNING

Sedan årsskiftet så har Fjällmaraton Sälen by EQPE en ny tävlingsledning. William Lind som jobbat inom arrangörsföreningen parallellt med sin landslagskarriär i orientering de senaste 15 åren kliver nu in [...]

Rekordstort intresse för fjällets utmaning!

Fjällmaraton Sälen by EQPE 2024 närmar sig med stormsteg, och redan nu kan vi konstatera att intresset för loppet är rekordstort! Aldrig har vi haft så många anmälda deltagare vid [...]

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om ditt lopp.