fbpx

Årets nyhet – Fjällnatten Sälen!

Fjällnatten Sälen – intervju med tävlingsledarna!

 

Det blev officiellt för ett tag sedan att Fjällnatten Sälen gör inträde under Fjällmaratonhelgen i Sälen. En mäktig utmaning att se fram emot. Vi har intervjuat ansvariga för loppet, John Börjesson och Filip Wadsten, för att ta reda på lite mer om en utmaning lite utöver det vanliga.

Fredagen den 24 augusti finns nu alltså chansen att delta i en sällan skådad utmaning – ett lopp på fjället efter solens nedgång, endast i pannlampans sken.

Till starten, som är belägen vid klassiska Snögubben, transporteras du som deltar med Gustavsliften och du kan då passa på att ladda inför start samtidigt som solen går ned bakom fjällen. Målet är sedan beläget på den ordinarie arenan utanför Experium i Lindvallen. Bansträckningen är alltså helt och hållet förlagd till kalfjället och över toppar och på stigar som inte tidigare använts för någon annan distans.

Årets stora nyhet i Bagheera Fjällmaraton Sälen är ett nattlopp, hur kommer det sig?

Fjolårets nyhet med 10 km-loppet blev en riktig succé och inför årets löparhelg i Sälenfjällen ville vi spetsa till det med att erbjuda en ny, häftig och äventyrlig utmaning. Vi arrangörer har länge pratat om just ett nattlopp och nu är det dags!
Vad vi vet finns det inget rent traillopp som arrangerats nattetid i fjällmiljö och därför blir det här extra speciellt.

Hur har ni tänkt när ni lagt banan?

Till skillnad från de övriga distanserna (10, 21 och 42 km), som har start vid Experium, kommer Fjällnatten starta uppe på fjället, vid Snögubben. Att sitta i liften och njuta av den fantastiska utsikten på väg upp till start, i solnedgången, hoppas vi ger deltagarna ett härligt pirr i magen innan de beger sig iväg på den 12 km långa banan.
Den publik som följt med upp till start kommer att kunna följa lamporna på långt håll när de som antagit utmaningen seglar iväg ut på fjället.
Underlaget varierar längs med banan men den genuina fjällkaraktären, med knölig fjälled och en del spänger, finns såklart där till stor del.

Vilka tror ni ger sig ut i Fjällnatten?

Alla som är sugna på något nytt och vågar kasta sig in i det okända. Det kan säkert vara många som vill men inte riktigt vågar hoppa på nattloppet direkt, då det inte riktigt finns något i erfarenhetsbanken att jämföra upplevelsen med. Det krävs egentligen inte mer fysik än för de andra loppen men mörkret är en extra krydda som mentalt kan kräva lite inre övertalning för att ge sig ut i.
Vi är avundsjuka på de deltagare som ger sig iväg på Fjällnatten. Den häftiga upplevelsen av att få ligga i tåget utav lampor ut på fjället och känna hur mäktigt fjället är nattetid. Även möjligheten att det ibland bara är du och tunneln av ljuset från din lampa som lyser upp din väg.
Det skall även bli spännande att se om det finns löpare som dubblerar och kör Fjällnatten och sedan ytterligare någon utav distanserna dagen efter, det vore imponerande!

Kort fakta Fjällnatten Sälen:
• Distans: 12 km.
• Stigning: 190 hm.
• Start: När mörkret har lagt sig, ca 22.00.
• Energistation: Stensjön efter 7,6 km.

Länk till Fjällnatten Sälens sida.

FLER NYHETER

NY TÄVLINGSLEDNING

Sedan årsskiftet så har Fjällmaraton Sälen by EQPE en ny tävlingsledning. William Lind som jobbat inom arrangörsföreningen parallellt med sin landslagskarriär i orientering de senaste 15 åren kliver nu in [...]

Rekordstort intresse för fjällets utmaning!

Fjällmaraton Sälen by EQPE 2024 närmar sig med stormsteg, och redan nu kan vi konstatera att intresset för loppet är rekordstort! Aldrig har vi haft så många anmälda deltagare vid [...]

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om ditt lopp.