fbpx

Intervju med Helene Söderlund

Intervju med Helene Söderlund

Helene Söderlund är 27-åriga Falubon som satsar stenhårt mot världseliten på längdskidor. Hon älskar även traillöpning och planerar gärna in löplopp i träningsprogrammet för att få högintensiv träning för hjärtat och förbättra syreupptagningsförmågan. I årets upplaga av Fjällmaraton Sälen vann Helene tämligen ohotad damernas 21 km-klass och slog även nytt banrekord på sträckan. Ta del av intervjun av henne och passa på att lära av proffsen!

helen21. Vad tänker du när du ser tillbaka på trailsäsongen 2014?

Jag har inte sprungit speciellt många traillopp under sommaren 2014, endast 7km-loppet på Stockholm City Trail, 10km-loppet på Lugnet outdoor Games och 21km på Fjällmaraton Sälen. Alla dessa lopp gick bra och slutade med seger vilket givetvis känns väldigt roligt. Jag springer trail mest för att det är otroligt bra träning inför skidsäsongen då längdåkning är mitt huvudsakliga fokus, och tänker därför på tuff och kvalitativ fartträning när jag tänker på ”trailsäsongen 2014”.

2. Vad hade du för mål och har du kunnat nå upp till dem? Varför/varför inte?

Eftersom att jag inte satsar på trailöpning på det sättet har jag heller inga speciella mål inför loppen och väljer inte att formtoppa mig inför dem, utan ser dem mer som bra träning och ett roligt avbrott i skidträningen. Givetvis är jag alltid laddad när jag väl står på startlinjen och självklart går jag alltid in med inställningen att springa så fort som möjligt och även att vinna den klass jag ställer upp i. Men, eftersom att jag aldrig har uttalade mål mer än att springa fort och bli trött kan jag inte säga om jag uppnått dem eller inte. Eller jo, nog har jag blivit trött.

3. Hur har din träning i korta drag sett ut under året?helen3

Med fokus på skidsäsongen har min träning bestått av mycket rullskidåkning kombinerat med löpning. De högintensiva passen har genomförts mestadels på rullskidorna, både i klassiskt och skate, medan löpningen mest är lågintensiv i form av långa och lugna distanspass. Jag springer en del orientering under sommaren och tränar också endel löpintervaller som komplement, men annars är det just trailtävlingar och andra löptävlingar som står för de mer högintensiva passen som bedrivs till fots. Jag springer inte speciellt ofta specifika löpintervallpass.

4. Finns det något du redan nu vet att du skulle vilja göra annorlunda till nästa säsong?

Jag tycker att löptävlingar är fantastiska och då speciellt i trailform där man springer i terrängen. Kommande år vill jag tävla lite mer i traillöpning just för att det är så roligt och för att jag tycker att det ger mig så mycket mer än bara själva tävlingsmomentet. Omgivningarna, utmaningen och stämningen bland de tävlande på en trailtävling är saker som lockar mig.

Jag vill någon gång i framtiden springa hela fjällmaraton, dvs 42 km, men om det blir redan nästa sommar vet jag inte.

 

helene15. Vilket är ditt bästa tips till den som är nyfiken på att testa ett fjällmaraton men tidigare aldrig sprungit så långt?

Jag har själv aldrig sprungit ett fjällmaraton, dvs 42km, så jag har därför ingen egen erfarenhet av detta som jag kan dela med mig av. Om jag skulle ge någon tips inför halvmaraton, dvs 21km i fjällmiljö, skulle det vara att passa på att njuta av omgivningarna trots att det är jobbigt fysiskt. Det är lätt att stirra sig blind på stigen och vart man ska sätta fötterna, men lyft blicken och se dig omkring. Att se få uppleva den fantastiska fjällmiljön samtidigt som man springer tycker jag är halva grejen.

6. Vilken är din favoritplats för traillöpning?

Jag älskar att springa i alpmiljö, gärna i de Italienska alperna och gärna i Livigno som erbjuder fantastiska vyer och omgivningar för traillöpning. Stigarna som ringlar sig upp över alptopparna på över 2500möh och som garanterat utlovar en fantastisk belöning när man når toppen!

7. Vad önskar du dig i julklapp?

Jag önskar mig en framgångsrik och lyckad skidsäsong våren 2015, och en lugn och skön jul tillsammans med mina nära och kära.

Vi tackar Helene för intervjun och henne all lycka i förberedelserna inför stundande vintersäsong med skid-vm på hemmaplan i Falun.

[section background_repeat=”repeat” background_position=”center top” background_attachment=”static” background_scroll=”none”]

[button size=”big” type=”wide” bg_color=”#2FAAE1″ text_color=”#ffffff” link=”https://dinkurs.se/24347″ linking=”new-window”]Anmälan Fjällmaraton Sälen 2015[/button]

[/section]

[section background_repeat=”repeat” background_position=”center top” background_attachment=”static” background_scroll=”none”]

Fjällmaraton Sälen 2014 from Fjällmaraton Sälen on Vimeo.

[/section]

FLER NYHETER

Fixa den perfekta julklappen!

Har du en vän, släkting eller sambo som bara måste få en härlig utmaning att se fram emot? Ge bort en startplats och fixa den perfekta julklappen. Gör såhär: För [...]

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om ditt lopp.