fbpx

Löpcoach Didrik Hall bjuder på sina bästa tips när det återstår två veckor

Träningstips med två veckor kvar!

Nu är det två veckor kvar till starten av Bagheera fjällmaraton Sälen.

Som löpcoach för FMS vill jag hjälpa er att formtoppa inför kommande tävling.

Det finns några saker man kan tänka på för att kunna stå på startlinjen med en god känsla i kroppen. I det här inlägget kommer jag gå igenom hur du kan planera upp träningen de kommande två veckorna, om du har som mål att ta dig runt bansträckningen och klara av årets trailäventyr.

Först och främst så är två veckor inte så mycket tid till att göra någonting med själva grundträningen, den ska förhoppningsvis redan vara gjord.

Ett vanligt fel är att man lägger in många träningspass de närmsta dagarna innan loppet för att “reparera” de träningspass som inte blivit av.

Det är mycket bättre att komma utvilad till tävlingen och ha en god känsla i kroppen än att stå vid startlinjen med en sliten kropp och tunga ben.

Om du nu inte har kunnat träna som du önskat under våren och sommaren, vilket kan vara av flera anledningar så finns det några saker som du kan göra.

Idag (11/8) är det två veckor kvar. Jag skulle rekommendera att du springer ett långpass som motsvarar ungefär 70 – 75% av den sträckan du ska springa på Bagheera Fjällmaraton Sälen. Då krävs det visserligen att du även tidigare har sprungit kring de distanser tidigare som jag nämner i exemplet nedan.

Om du ska springa 10 km. Ska du springa en sträcka på 7.5 km

Om du ska springa 21 km. Ska du springa en sträcka på 15-16 km

Om du ska springa 42 km. Ska du springa en sträcka på 30 km

Klarar du av detta träningspass kan du vara väldigt trygg med att du även kommer klara tävlingssträckan.

Sedan kan det vara bra att lägga in ett intervallpass i form av backintervaller. Jag skulle lägga in det passet någon gång under nästa vecka, exempelvis onsdag. Då är det 10 dagar kvar innan tävlingen och kroppen har då tid på sig att adaptera träningspasset.

Dessa två pass skulle jag säga är nyckelpassen innan loppet såhär 2 veckor innan tävlingsdagen.

Sedan kan det vara till fördel att lägga in lugna träningspass där du joggar ca 30 – 45 minuter. Då håller du igång kroppen och de muskler som används vid löpning, samtidigt som kroppen får tid för återhämtning och möjlighet att adaptera den träning du gjort tidigare.

Lycka till!

FLER NYHETER

Officiella resultatlistor & bilder

Officiellt resultatet är nu publicerat. Mellantidspasseringar går att se under fliken liveresultat. Ser resultatet konstigt ut? Hör av dig via mail till info@fjallmaratonsalen.se Alla bilder från helgen är även uppladdade och finns [...]

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det senaste om ditt lopp.